sâmbătă, 9 iunie 2007

Editarea seem-urilor

Ghid de editare a seem-urilor pt. telefoanele P2K Motorola

Acest ghid va încerca să răspundă unor întrebări precum "Cum se editează seem-urile?", "Ce înseamnă de fapt editarea seem-urilor?" etc.

SEEM? Nu ştiu de ce se numeşte SEEM. În câteva cuvinte, SEEM este zona de memorie în telefoanele P2K care funcţionează ca un tabel de parametri sau zonă de stocare a datelor. Folosind parametri diferiţi, telefonul se poate comporta altfel, poate avea opţiuni diferite, se pot activa sau dezactiva anumite funcţii etc. Seem-urile stochează şi unele din datele utilizatorului, precum sms-urile, datele din calendar, informaţii despre telefon, lista de apeluri etc. Seem-urile sunt foarte multe şi pot fi identificate printr-un ID. Folosind programe P2K, ca de exemplu P2KTools, se poate citi un seem de pe telefon şi se poate modifica, apoi încărca înapoi în telefon. În editorul seem, acestea sunt reprezentate în format hex. Exista foarte multe programe uşor de folosit de editare a seem-urilor, dar seem-urile se pot modifica întotdeauna cu un editor hex, dacă înţelegeţi pe deplin cum funcţionează.

Ce trebuie să înţelegeţi:

SEEM sau SEEM ID: este id-ul ce identifică un anumit seem, precum 0032-0001 sau 004a-0001. Primele patru cifre reprezintă numărul seem-ului, în timp ce ultimele patru reprezintă înregistrarea seem-ului. Un număr poate avea mai multe înregistrări.

Offset: adresa byte-ului în SEEM. Un byte are 8 biţi.

Bit: biţii de la 0 la 7 din byte. De obicei fiecare bit reprezintă o opţiune; activăm sau dezactivăm respectiva opţiune, atribuind valoarea 1 sau 0 respectivului bit. Valoarea 1 se atribuie bifând bit-ul respectiv iar 0 debifându-l.

Odată ce înţelegeţi cele de mai sus, editarea seem-urilor este destul de uşoară. Aveţi nevoie de un program de editare a seem-urilor (P2K tools, Motokit, Moto4Lin sau multe altele). Vom da câteva exemple; în exemplul 1, vom edita un offset în seem, iar în exemplul 2 vom încărca seem-ul în telefon (este recomandat ca întotdeauna să păstraţi pe calculator o copie a seem-ului pe care doriţi să-l modificaţi)

Exemplul 1: editarea seem

În acest exemplu vrem să activam încărcarea de la USB, şi ştim că seem-ul ce se ocupa de această opţiune este "SEEM 004a_0001 offset 0207 bit 0: (1 enable, 0 disable)". Puteţi parcurge o listă a seem-urilor telefonului v360, pentru a afla seem-urile pentru activarea altor opţiuni/funcţii.

[P2K Tools - Captura de ecran]

1. deschideţi P2KTools şi apăsaţi butonul „Seem editor”
2. în câmpul „Seem num/rec” introduceţi 004a şi 0001, şi apăsaţi "Load from phone"
3. găsiţi offset-ul 0207, care este pe rândul 200 şi coloana 07
4. selectaţi offset-ul, şi introduceţi "01" sau debifaţi biţii de la 1 la 7 şi bifaţi bitul 0. (Valoarea 01 în hex reprezintă valoarea binară 00000001, FF va fi 11111111. Puteţi ori modifica valoarea hex, ori modifica bit cu bit; este la alegerea dumneavoastră. Uneori operaţiile cu biţi nu sunt posibile, şi atunci va trebui să editaţi în Hex; acesta este cazul seem-urilor ce stochează date ale utilizatorului, ce nu pot fi modificate decât în hex.)
5. apăsaţi "Save to phone", reporniţi telefonul şi gata!

Exemplul 2: încărcarea seem-ului in telefon

În acest exemplu, vrem să încărcam seem-ul 005B-0001 pe telefon; paşii sunt următorii:

1. deschideţi P2KTools şi apăsaţi butonul „Seem editor”
2. în câmpul „Seem num/rec” introduceţi 005b şi 0001, şi apăsaţi „Load from file"
3. selectaţi fişierul seem şi încărcaţi-l
4. apăsaţi "Save to phone", reporniţi telefonul şi gata!

Descarcă:
P2KTools: [inbrite.com]
Moto4lin: [moto4lin]

2 comentarii:

9 ianuarie 2011 la 14:32 Dan spunea...

,,3. găsiţi offset-ul 0207, care este pe rândul 200 şi coloana 07''
Salut! Cum stiu pe ce rand si ce coloana se afla un offset?

9 ianuarie 2011 la 21:57 Dan spunea...

M-am prins...